• Aktivity ZŠ

          • Január

            *Zima nás nepotešila snehovou nádielkou a sánky, boby aj lyže zostali v hanbe. Radosť nám však  urobili zamrznuté plochy a my sme jeden vyučovací deň prežili na prírodnom klzisku za dedinou.

            *Návštevou nás potešil scénograf Filip Buchta, ktorý nám porozprával o filmových trikoch pri nakrúcaní rozprávky Krakonošovo tajomstvo. Dozvedeli sme sa, koľko plno naložených kamiónov a dodávkových vozidiel viezlo kulisy, ako prestavovali z moderných miest  dobové miesta.

            *V rámci turistickej vychádzky sme navštívili kúpeľný park v Smrdákoch. Prezreli sme si čističku odpadových vôd, pozorovali pávy a určovali druhy stromov.

            Február

            *Počas fašiangového obdobia sme sa zabavili na maškarnom plese a usporiadali sme veselý fašiangový sprievod, ktorý sme ukončili šabľovým tancom pri kultúrnom dome, kde sme vyzvŕtali naše babky – dôchodkyne. Pochutili sme si na šiškách a fánkach, ktorými nás pohostili.

            *V našom kultúrnom dome sme navštívili mobilné planetárium a pomocou programu ASTRO SHOW sme sa ocitli vo vesmíre. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí  o našej Zemi  a iných planétach.

            Marec

            *Uskutočnila sa matematická súťaž Pytagoriáda, v ktorej boli úspešní riešitelia: Sebastián Prídavka, žiak 3. ročníka a Adam Mlčúch, žiak 4. ročníka a zároveň postupujú do okresného kola v Senici. V recitačnej súťaži Hurbanov pamätník boli v školskom kole ocenení títo žiaci: Oliver Duchoslav, Adam Mlčúch, žiaci 4. ročníka a Jozef Papai, žiak 1. ročníka.

            *„Morena, Morena, kdeže si prebývala...“, týmito slovami sme na prvý jarný deň odohnali zimu a privítali jar. Všetci sa tešíme na prebúdzajúcu sa prírodu, teplé slnečné lúče a vzduch voňajúci sviežou vôňou kvetov.

            *Beseda s pracovníčkou Slovenského červeného kríža bola zameraná na poskytnutie prvej pomoci. Pomocou rozprávania a praktických ukážok sa deti dozvedeli ako treba  pomôcť pri úrazoch, privolať pomoc, poskytnúť umelé dýchanie a masáž srdca. Deti sa oboznámili aj s lekárskym prístrojom defibrilátorom.

            *Svetový deň vody vyhlasuje každoročne 22. marca Organizácia Spojených národov. Prostredníctvom projektového vyučovania bolo našim cieľom u detí zvýšiť povedomie o dôležitosti a význame vody. V úvode projektového vyučovania deti pri čítaní dojímavého príbehu o vode si so zatvorenými očami predstavovali, čo hrozí našej planéte, ak budeme touto životodarnou tekutinou plytvať. Následne si prezreli interaktívnu prezentáciu „VODA AKO DAR“ a pokračovali vypracovaním úloh a tvorbou básne na tému Voda. Záverečná časť tohto netradičného vyučovania bola spestrená súťažami.

            *Pripravované akcie:

            - Čistenie revíru,

            - Deň Zeme,

            - Zápis do 1. ročníka,

            - Prvomájový sprievod,

            - Deň matiek,

            - Koncoročný výlet do Bratislavy.

             

             

                                                                                                                                     Mgr. Elena Romančíková

                                                                                                                                     Mgr. Leokadia Vachová

             

          • Zápis do 1. ročníka

          • Základná škola Koválov, 906 03 Koválov 216

             

             

            Nová právna úprava posúva zápis žiakov do prvého ročníka základnej školy pre školský rok 2024/2025 od 1. apríla do 30. apríla.

            Dovtedy by si mali rodičia dôkladne zvážiť výber školy, kam  svoje dieťa zapíšu a zároveň si zistia všetky povinnosti, ktoré im ako zákonným zástupcom detí zo zákona vyplývajú.

             

            Povinnosti rodičov

            Každý rodič, resp. zákonný zástupca, s trvalým pobytom na území SR je povinný prihlásiť dieťa, ktoré dovŕši do 31. 8. 2024 šiesty rok života do prvej triedy základnej školy. Táto povinnosť sa viaže na zápis do školy, v lokalite, kde má dieťa trvalý pobyt alebo do inej školy vybranej zákonným zástupcom. Od povinnej školskej dochádzky nemožno nikoho oslobodiť.

             

            Termíny zápisu do školy

            Zákon ukladá, že zápisy na základných školách prebiehajú v období od 1. do 30. apríla. V tomto roku  na našej škole prebehne zápis dňa 10. apríla 2024 o 14,00 hod.  v budove základnej školy v Koválove.

             

            Priebeh zápisu

            K zápisu do 1. ročníka bude k dispozícii Prihláška na vzdelávanie v základnej škole. Je potrebné, aby zákonný zástupca túto prihlášku vyplnil do termínu zápisu. Zákonný zástupca si ju môže vyzdvihnúť priamo u riaditeľky ZŠ.

            Pri zápise bude potrebné predložiť  rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonného zástupcu, prípadne rozhodnutie o zverení dieťaťa do výchovy (stačí fotokópia), vyplnený dotazník, podľa potreby doklad o zdravotnom znevýhodnení.  K zápisu treba priniesť poplatok 15,-€ za knihu pre prváka a  súbor pracovných a predpisových zošitov.                                                                                                                                        

            V prípade, ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do základnej školy.

            O ďalších pokynoch Vás budeme včas informovať.

             

             

          • Základná škola Koválov

          •  Naše motto: „Aj malá škola dokáže vychovať veľkých ľudí.“

             K spestreniu vyučovania patria aj mimoškolské aktivity a týmto príspevkom by sme Vás chceli oboznámiť o našej práci.

            V jesenných mesiacoch sa v našej škole koná tradičná výstava dyňových strašidiel spojená s opekačkou spolu s rodičmi na školskom dvore.

             V rámci turistickej vychádzky zbierame šípky a pozorujeme jesennú prírodu.

            Mesiac november sa nesie v znamení pasovania prvákov za ozajstných žiakov, kde ich starší spolužiaci poučia o tom, ako sa majú správať, vyskúšajú ich, čo sa už v škole naučili a zložia prvácky sľub.

            Na sviatok svätého Martina usporadúvame lampiónový sprievod, ktorý ukončíme vypustením lampióna šťastia.

            V decembri k nám každoročne zavíta Mikuláš, pripravujeme vianočné pozdravy, pečieme a zdobíme medovníky. Predvianočnú atmosféru si spríjemníme posedením pri rozsvietenom vianočnom stromčeku a Vianočnou akadémiou v kostole.

            Vo fašiangovom období poriadame maškarný ples, drápačky peria a pochovávanie basy.

            Jar privítame vynášaním Moreny, ktorú zapálime a hodíme do vody. 

            Deň Zeme si uctievame  vysádzaním stromčekov a čistením revíru v spolupráci s našimi poľovníkmi.

            Druhú májovú nedeľu vzdávame úctu matkám a materstvu vystúpením v kultúrnom dome.

            Priebeh celého školského roka máme spestrený divadelnými prestaveniami, turistickými vychádzkami, besedami s hasičmi, dôchodkyňami a poľovníkmi, pánom Caboňom (canisterapia so psíkmi), návštevami knižnice, múzeí a poľnohospodárskeho družstva. Zúčastňujeme sa na  športových súťažiach s inými školami a každoročne absolvujeme plavecký výcvik.

            Pred skončením školského roka sa deti tešia na spanie v škole, ktoré je tematicky zamerané, napr. Noc s Pavlom Dobšinským. Obľúbený je aj  „bezaktovkový deň“ a „melónová party“.

            Plánujeme uskutočniť prvomájový retro sprievod v spolupráci s organizáciami v obci.

             


             

             

        • Rozvrh
          • Rozvrh

          • Pozrite si alebo vytlačte Váš aktuálny rozvrh. Škola zatiaľ nezverejnila žiaden rozvrh.
        • Suplovanie
          • Suplovanie

          • Pozrite si suplovanie a iné každodenné zmeny v rozvrhu. Škola nezverejnila žiadne suplovanie za posledných 30 dní.
        • Používateľské kontá
          • Používateľské kontá

          • Je možné, že niektoré časti stránky uvidíte len po prihlásení. Ak ste Vaše heslo zabudli, prosím použite odkaz “Neviem prihlasovacie meno alebo heslo” a zadajte Váš email. Ak ste heslo zo školy ešte nedostali, prosím počkajte, kým škola systém rozbehne.
      • Kontakty

        • Základná škola Koválov
        • 034 / 6536422
        • ZŠ Koválov č. 216, 90603 Koválov Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje